Комунальний заклад освіти "Середня загальноосвітня школа №6"

Дніпровської міської ради

Минулий навчальний тиждень пройшов в кропіткій, напруженій праці як вчителів так і дітей. Учні нашої школи брали участь у районних олімпіадах з декількох навчальних дисциплін.

Детальнiше

Музичні фізкультурні хвилинки.

Детальнiше


Директор школи КЗО СЗОШ№6
Морокко Людмила Миколаївна


Гімн нашої школи










МІЙ УЛЮБЛЕНИЙ ШКІЛЬНИЙ ПРЕДМЕТ
Українська мова та література
Історія
Математика
Інформатика
Фізика
Хімія
Англійська мова
Біологія
Географія
Світова література
Правознавство
Економіка
Музика
Фізична культура
Трудове навчання
Дивись Результат




Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Письмо от Деда Мороза



 

Обережно: кишкові інфекції

Кишкові інфекції - це група інфекцій, що характеризується різноманітністю клінічних проявів. Спільним для цієї групи інфекцій є локалізація збудника у різних органах травного каналу. Зараження відбувається через рот в який збудники потрапляють з водою, харчовими продуктами, та контактно-побутовим шляхом (заносяться немитими руками). Мікроби проходять через травний канал, в окремих його відділах збудник знаходять сприятливі умови і розмножуються. На цьому шляху шлунок є в певному розумінні бар'єром, тому, що кислотність шлункового соку згубно діє на мікроорганізми. Незважаючи на це, при деяких умовах патогенні збудники виживають проходячи через шлунок. Це буває, коли в шлунку ще немає або мало кишкового соку, при вживанні їжі натщесерце, при поганому пережовуванні їжі, коли великий шматок їжі недостатньо змочується шлунковим соком, при зниженні кислотності шлункового соку при вживанні великої кількості води в жаркий період року, а також у осіб, що мають патологічно знижену кислотність.

Таким чином, збудники, з випорожненнями виводяться назовні потрапляють на об'єкти зовнішнього середовища, потім до організму іншої людини. Такий шлях передачі називається фекально-оральним і являється основним для кишкових інфекцій.

При передачі кишкових інфекцій особливе місце займає недостатньо знезаражена вода.
Найчастіше причиною захворювань на кишкові інфекції можуть бути харчові продукти. Їх забруднення відбувається через "немиті" руки людей, що працюють на харчових підприємствах. Також інфекція може передаватися через забруднені руки осіб, що доглядають за хворими людьми.

В забрудненні харчових продуктів велику роль відіграють мухи, вони переносять збудників з випорожнень хворих чи носіїв. Високі сезонні підйоми захворюваності деякими кишковими інфекціями пояснюється участю мух в рознесенні патогенних мікроорганізмів.

Збудниками кишкових інфекцій можуть бути бактерії (дизентерійна паличка, сальмонела, протей, стафілокок та інш.), їх токсини (ботулізм), віруси (ентеровіруси, ротавіруси). Практично всі збудники стійкі до впливу зовнішнього середовища. Вони здатні існувати та розмножуватися у воді, грунті на предметах повсякденного вжитку (посуд, меблі, ручки дверей, комп'ютерна мишка тощо), а також у харчових продуктах (молоко, м'ясо, риба, овочі).

Від моменту зараження до перших ознак хвороби проходить в середньому від 6 до 48 годин. Найбільш характерні симптоми відомі всім: діарея, нудота, блювота, болі в животі, підвищення температури тіла, загальна слабкість.

У зв'язку з наближенням теплої пори року гостро встає проблема збільшення кількості випадків кишкових інфекцій. Здебільшого кишкові інфекції - це проблема гігієнічна, тому, для того, щоб захистити себе від патогенних збудників та запобігти захворюваності експертами Всесвітньої організації Охорони Здоров'я були розроблені 10 "золотих" правил:

1. Вибирайте та вживайте безпечні харчові продукти.
Багато харчових продуктів вживають в сирому вигляді, але окремі з них ризиковано вживати без попередньої обробки. Молоко вживайте тільки пастеризоване або кип'ятіть. Не вживайте продуктів з вичерпаним терміном придатності. Продукти, що вживають сирими - ретельно мийте.

2. Правильно готуйте їжу.

Багато сирих продуктів м'ясо, риба, сире молоко, часто забруднені патогенними мікроорганізмами, що гинуть в процесі термічної обробки.

3. Їжте приготовлену страву негайно.
Коли приготована їжа охолоджується до кімнатної температури, мікроби в ній починають активно розмножуватись. Чим довше вона залишається в такому стані, тим більший ризик отримати харчове отруєння.

4. Правильно зберігати харчові продукти.
Якщо ви хочете зберігати приготовлену їжу на, то повинні знати, що вона повинна зберігатися або гарячою 600С і більше або холодною 100С і менше. Це важливо знати, якщо зберігати їжу більше 4-5 годин.

5. Піддавайте термічній обробці їжу, що була приготовлена раніше.
Це найкращий засіб захисту від мікробів, що могли розмножитись в їжі під час її зберігання.

6. Виключайте контакт між сирими та приготовленими харчовими продуктами.
Такого перехресного зараження можна уникнути коли використовувати різний кухонний інвентар ( ножі, дошки для нарізки) для сирої і вареної, жареної їжі.

7. Частіше мийте руки.
Ретельно мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі особливо, якщо ви сповивали дитину або були в туалеті, а також після оброблення сирих продуктів (м'ясо, риба тощо) та контакту з домашніми улюбленцями. Якщо у Вас на руках є інфікована подряпина або інша мікротравма, слід обов'язково ізолювати її (пов'язка, пластир) перш ніж почати готувати їжу.

8. Утримуйте кухню та місця приготування їжі ідеально чистими.
Розглядайте кожен харчовий шматок, крихти чи брудні плями, як потенційний резервуар мікробів. Рушники для протирання посуду міняйте кожен день

9. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин.
Тварини часто бувають переносниками патогенних мікроорганізмів. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх в щільно закритих контейнерах.

10. Використовуйте тільки чисту воду.
Чиста вода важлива для приготування їжі та пиття, якщо у Вас виникли сумніви по відношенню до якості води - прокип'ятіть її перед використанням.


ПРОФІЛАКТИКА ГЕЛЬМІНТОЗІВ

Гельмінтози - група хвороб, що викликаються паразити- тичними черв'яками - гельмінтами. У людини зареєстровано паразитування понад 300 видів гельмінтів.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я зараженню гельмінтами людина піддається навіть частіше, ніж гострими респіраторними захворюваннями. В Європі гельмінтозами заражена кожна третя людина. У Дніпропетровській області щорічно реєструється близько 16 тисяч хворих гельмінтозами, з них - 87 % діти. Для гельмінтозів характерний порівняно повільний розвиток і хронічний перебіг, часто захворювання не має характерних клінічних проявів. Тому значна частина людей не підозрюють про наявність у себе хвороби і звертаються до лікаря вже в запущеній стадії. 

Що має насторожити? 

Зменшення або втрата апетиту, блідість, слабкість, запаморочення, поганий сон, зниження ваги, свербіж, біль у суглобах, шкірні висипання. 

При появі таких ознак, зверніться до лікаря.

Гельмінтами можна заразитися :

  • через немиті руки, забруднений яйцями глистів посуд, їжу;
  • вживаючи погано промиті овочі, ягоди, фрукти та зелень, так як розвиток яєць гельмінтів відбувається в грунті;
  • вживаючи в їжу недостатньо термічно оброблене м'ясо, рибу, раків, креветки, устриці, мідії;
  • через шкіру можуть проникати личинки гельмінтів, що знаходяться у воді, грунті;
  • іноді комахи є проміжними господарями гельмінтів і можуть бути причиною зараження людини.

Важливо знати, що домашні тварини, особливо коти і собаки, часто бувають заражені яйцями глистів і легко передають їх людині, якщо не дотримуватися правил особистої гігієни.

Яку небезпеку несуть черв'яки-паразити для здоров'я людини?

Найбільш поширеним місцем проживання гельмінтів є кишечник людини. Вони поглинають цінні поживні речовини організму людини, порушують процеси всмоктування їжі в кишечнику, викликають ураження його стінки, що може супроводжуватися хронічної крововтратою та розвитком анемії.

Вплив гельмінтів на організм проявляється алергічними і токсичними реакціями, які викликаються продуктами їх життєдіяльності.

Алергічні реакції особливо виражені в гострій, початковій фазі захворювання і проявляються у вигляді підвищення температури, шкірних висипань, болями у м'язах, суглобах, нападами задухи, іноді можуть призвести до ураження серця, нервової системи, пневмонії, гепатиту, порушення згортання крові. Токсичний ефект гельмінтозу виявляється в зниженні апетиту, ослабленні процесів всмоктування поживних речовин у кишечнику, затримки росту і відставанні в розумовому та фізичному розвитку.

Гельмінти знижують імунітет, що сприяє зараженню іншими небезпечними хворобами, зокрема туберкульозом.

Деякі види гельмінтів у місцях паразитування можуть здавлювати життєво важливі органи, формують кісти в печінці, головному мозку. Велика кількість гельмінтів в організмі може викликати кишкову непрохідність, механічну жовтяницю, панкреатит. Найбільш шкідливий вплив гельмінти надають на вагітних і дітей.

Як уникнути зараження гельмінтами ?

• Мийте руки після відвідування туалету, контакту з тваринами, роботі в землі, пересування в транспорті, перед прийманням їжі

• Вживайте в їжу тільки добре промиті овочі, ягоди і фрукти

• Використовуйте рукавички при роботі в землі, догляді за тваринами 

• Не вживайте воду з невідомих вододжерел, особливо розташованих поблизу ферм, пасовищ. 

• Ретельно дотримуйтесь температурні режими при кулінарній  обробці м'ясних і рибних продуктів.

 Не купуйте м'ясо, рибу у випадкових продавців на стихійних ринках

• Уникайте купання у водоймах з непрозорою, застояною водою 

• Використовуйте засоби, що відлякують  комарів. 

Для діагностики гельмінтозів важливо обстеження в клініко-діагностичних лабораторіях за місцем проживання. Аналізи необхідно здавати мінімум три рази, так як гельмінти виділяють яйця не постійно.

Лентец широкий

libfile.php?path=meduchna%2F&filename=lentec

Досягає 10 м. в довжину, в організмі людини живе до 25 років. Зараження відбувається при вживанні в їжу сирої, або недостатньо термічно обробленої риби. 




Аскарида людська

libfile.php?path=meduchna%2F&filename=askarida

Досягає в довжину 20-40 см, самки виділяють щодня до 200 000 яєць. Травмує стінку тонкого кишечника, може стати причиною непрохідності кишечника. Передається через недостатньо промиті овочі, фрукти, зелень, ягоди, через брудні руки, пил, грунт, воду.



Трихинелла

libfile.php?path=meduchna%2F&filename=trihinella

Паразитує в кишечнику і скелетних м'язах. Викликає пневмонію, вражає серце, нирки, печінку, можливі тромбози великих судин. Передається через сире і недостатньо термічно оброблене м'ясо свиняче й м'ясо диких тварин.




Власоглав

libfile.php?path=meduchna%2F&filename=vlasoglav

Довжина гельмінта складає 30-50 мм, мешкає в товстому кишечнику. Тривалість життя 5-10 років. Самки виділяють в навколишнє середовище близько 5 тис. яєць на добу. Викликає виражену анемію. Передається через недостатньо промиті овочі, фрукти, зелень, ягоди, а також брудні руки, пил, грунт, воду.



Остриця

libfile.php?path=meduchna%2F&filename=ostrica

Найбільш часто зустрічається паразит в Дніпропетровській області. Має довжину 10-13 мм, мешкає в товстому кишечнику. Частіше хворіють діти. Виходячи через анальний отвір, Остриці відкладають яйця на шкіру, викликаючи сильний свербіж. При розчухуванні яйця потрапляють на руки, під нігті, що сприяє самозараженню. Гострики викликають головні болі, запаморочення, безсоння, розумову і фізичну стомлюваність, пригнічуючи імунітет. Живуть тільки 1 місяць. При дотриманні правил особистої гігієни можливе самостійне одужання.



Бичачий ціп'як

libfile.php?path=meduchna%2F&filename=bihiy_cepen

Може досягати до 15 м в довжину, щорічно відкладає до 600 млн. яєць. В організмі людини може жити до 18 років. Зараження відбувається при вживанні в їжу недостатньо термічно обробленої яловичини, через немиті руки.




Свинячий ціп'як

libfile.php?path=meduchna%2F&filename=svinoy_cepen

Досягає в довжину 6 м, може жити до 6 років. Личинки гельмінта можуть паразитувати в печінці, головному мозку, очах. Хвороба може мати смертельний результат. Зараження відбувається при вживанні в їжу недостатньо термічно обробленої свинини, через брудні руки, грязну білизну.



Ехінококоз

libfile.php?path=meduchna%2F&filename=ehinokokoz

В організмі людини утворює порожнину - цисту, яка росте протягом 5-10 років, досягаючи в діаметрі 30 см. Циста частіше локалізуєтся в печінці, легенях, може нагноюватися або вскриватися в черевну, плевральну порожнину, викликаючи перитоніт, плеврит. Людина заражається після контакту з домашніми тваринами, частіше собаками.




УВАГА!

Salmonella

Сальмонельоз - гостра кишкова інфекція, частіше пов'язана з вживанням забруднених мікробами продуктів.

При неправильному зберіганні продуктів і в жарку пору року сальмонельозні бактерії швидко розмножуються в сирому м'ясі, яйцях, молоці, сирі, ковбасі, рибних продуктах, тортах і тістечок, готових кулінарних виробах, в т.ч. в майонезних салатах, паштетах та ін.

З моменту потрапляння мікробів в організм людини до появи перших ознак хвороби, як правило, проходить 4-6 годин.

Першими ознаками хвороби можуть бути: висока температура, озноб, запаморочення, нудота, блювота, біль у животі, частий рідкий стілець.

У разі виникнення ознак гострого кишкового розладу терміново зверніться до лікаря!

Як попередити сальмонельоз?

  • Не купуйте продукти на стихійних ринках і у приватних осіб. У торговельній мережі вимагайте документи, що підтверджують якість і безпеку харчових продуктів. Уважно читайте споживчі маркування.
  • Не вживайте продукти, термін реалізації яких минув. Дотримуйтесь правил зберігання і переробки харчових продуктів.
  • Не зберігайте та не переробляйте разом сирі та готові до вживання продукти. Сирі та готові продукти повинні перероблятися на роздільних столах, для кожного виду продуктів повинні бути окремі обробні дошки і ножі.
  • Не використовуйте для приготування їжі м'ясо тварин, м'ясо птиці, рибу, що не пройшли ветеринарно-санітарний контроль. Курячі яйця добре прожарюйте або проварюйте. Термін варіння яєць - не менше 10 хвилин з моменту закипання води.
  • Піддавайте достатньої термічної обробки м'ясні та рибні продукти. Найбільш безпечно - приготування в духовій шафі.
  • Строго дотримуйтесь правил особистої гігієни при приготуванні їжі. Добре мийте руки перед їжею, перед приготуванням їжі, після відвідування туалету .

ХОЛЕРА

Що треба знати і як протидіяти?

Холера - особливо небезпечна гостра кишкова інфекція.

Збудником хвороби є холерний вібріон. Мікроорганізм стійкий в навколишньому середовищі, особливо в воді, де живе до декількох тижнів.

Джерело інфекції:

Хворі на холеру або бактеріоноси (люди, які не мають ознак хвороби, але виділяють холерний вібріон до навколишнього середовища). Бактеріоносійство холерного вібріону може

тривати до 1 місяця.

Головний шлях передачі холери - фекально-оральний.

Заразитися холерою можна:

  • при використанні води, забрудненої холерними вібріонами (для пиття, миття посуду, поливу овочевих культур тощо)
  • при купанні в забруднених холерними вібріонами природних водоймах
  • при вживанні до їжі риби, молюсків, креветок, крабів, молока

Ознаки хвороби: 

Безперервний пронос та блювота при відсутності температури. При виникненні ознак захворювання на холеру негайно звертайтесь до лікаря. Хвороба небезпечна швидким зневодненням організму захворілого та швидким розповсюдженням серед здорових!

ДОТРИМУЙТЕСЬ ЗАХОДІВ ПРОФІЛАКТИКИ!

  • Виконуйте правила особистої гігієни
  • Ретельно мийте руки після відвідування туалету, перед їжею та її приготуванням
  • Не пийте воду з невідомих джерел, не використовуйте забруднену воду та воду з природних водойм для пиття, миття посуду, приготування їжі
  • Мийте овочі та фрукти перед вживанням тільки чистою водою, обдавайте окропом
  • Не купайтесь в місцях, заборонених для купання
  • Не плануйте відпочинок в регіонах з високим ризиком виникнення холери

ШАНОВНІ БАТЬКИ !
Під час подорожі в країни з теплим вологим кліматом, до екзотичних країн, знайомства з нетрадиційною кухнею південних народів може статися зараження як дорослих, так і дітей мікробами, вірусами, найпростішими, глистами таких видів які нехарактерні для нашого регіону. Бажано не брати з собою в такі поїздки дітей дошкільного віку. Якщо ви зважилися подорожувати з дитиною, завжди порадьтеся з лікарем про його здоров'я до від'їзду. 



49006 м.Дніпропетровськ, КЗО СЗШ№6 вул.Робоча,64
тел. +38(0562) 42-36-28
www.shkola6.dp.ua
Головний редактор сайту - Оболонська Жанна Григорівна
ВЕБ-майстер проекту - Шишацький Олег Вікторович